Pod koniec września uczestnicy projektu pt. Kulinarne spotkania w kuchni – warsztaty kulinarne tradycyjnych dań związanych z ziemią rakowską i regionem świętokrzyskim, uczestniczyli w wyjeździe do Parku Etnograficznego w Tokarni.
Celem wyjazdu było ukazanie uczestnikom działań elementów dawnego wiejskiego życia – a najlepszym do tego miejscem był właśnie nasz regionalny Park Etnograficzny w Tokarni. Uczestnicy podczas działania mogli uczestniczyć w 2 lekcjach muzealnych, które swoją tematyką nawiązywały do tradycji kulinarnych naszego regionu.
Panie animatorki odpowiedzialne za naszą grupę chętnie opowiadały o dawnych tradycjach kulinarnych ziemi świętokrzyskiej, chętnie dzieliły się swoją wiedzą i opowiadały skąd dawniej brano pomysły na dania i jak wyglądała praca w kuchni.
Podczas warsztatów kulinarnych uczestnicy przygotowali dawną potrawę charakterystyczną dla regionu świętokrzyskiego prażuchy.
Paulina Szewczyk