W ramach realizowanego zadania publicznego pt. Kulinarne spotkania w kuchni – warsztaty kulinarne tradycyjnych dań związanych z ziemią rakowską i regionem świętokrzyskim, zorganizowano różne działania majce na celu zachęcenie młodego i starszego pokolenia do wspólnych warsztatów i spotkań, których celem była integracja międzypokoleniowa oraz wymiana doświadczeń, a przede wszystkim pielęgnacja dawnych tradycji kulinarnych ziemi rakowskiej i regionu świętokrzyskiego. Zajęcia umożliwiły spotkanie się dwóch pokoleń - dzieci i młodzieży wraz z seniorami.
Działania projektowe realizowano od lipca do końca października. Podczas kolejnych spotkań uczestnicy działań wspólnie przygotowywali kolejne dania związane z naszym regionem oraz ziemią rakowską powstały m.in. kugiel, dzionie oraz słodkie wypieki.
Warsztaty przygotowywania dawnych słodkich wypieków cieszyły się dużym zainteresowaniem. Podczas działań powstało kila rodzajów dawnych ucieranych babek i prostych ciast.
Najpiękniejszym efektem spotkań kulinarnych działań była wspólna praca. Młodsi uczestnicy działań chętnie słuchali seniorów i zadawali pytania dotyczące różnych dań.
Podczas spotkań wszyscy wspólnie pracowali – dzieciom i młodzieży wspólna praca w kuchni sprawiała ogromną radość, każdy chciał być odpowiedzialny za jakąś część przygotowywanego dania. Po działaniach w kuchni nad daną potrawą wszyscy - dzieci, młodzież oraz seniorzy - uczestniczyli we wspólnej degustacji.
Wspólne spotkania, rozmowy, wymiana wiedzy i doświadczeń, a w szczególności wspólna praca umożliwiły nie tylko aktywne i ciekawe spędzanie czasu wolnego, ale przede wszystkim zniwelowały i przełamały barierę pomiędzy pokoleniami.
Serdeczne podziękowania po raz kolejny kieruję do wszystkich pań z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Ociesęk, Szumska i Rakowa za włączenie się do działań warsztatowych.
Podziękowania kieruję również do seniorów oraz osób prowadzących Kluby Seniora w Ociesękach i Rakowie za współpracę.
Paulina Szewczyk