Niecodziennym wydarzeniem, godnym uwagi było wręczenie certyfikatu „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie” Państwu Danucie i Stanisławowi Gratka, potwierdzającego przyjęcie gospodarstwa agroturystyczno – ekologicznego „Gratka” w poczet członków sieci działającej w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. |
W minioną niedzielę, 23 maja 2010 r właściciele gospodarstwa otrzymali jako pierwsi w gminie Raków certyfikat zobowiązujący do pielęgnowania więzi z Regionem Świętokrzyskim, poprzez produkcję i propagowanie żywności wysokiej jakości, w tym tradycyjnej i regionalnej.
Warto dodać, że chleb orkiszowy ze smalcem i ogórkiem kiszonym w wydaniu pani Danuty to wyśmienity przysmak gości odwiedzających gospodarstwo. Wspomniany chleb orkiszowy był prezentowany w zeszłorocznej edycji konkursu „Kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”.
Państwo Gratka w swoim gospodarstwie organizują również plenery malarskie i wystawy pejzaży namalowanych przez zaproszonych artystów. Gospodarstwo jest wspaniałą wizytówką naszego regionu i gminy.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Adres wyróżnionego gospodarstwa:
Gospodarstwo Agroturystyczne „Gratka”
Danuta i Stanisław Gratka
Celiny 18, 26 – 035 Raków
tel. 041 35 45 203, 509 014 115
www.celiny.pl
www.gratka.wczasywpolsce.pl
e-mail:
Agnieszka Zwierzyńska
Kierownik Centrum Kultury Fizycznej
i Rozwoju Lokalnego w Rakowie