Celem konkursu było przygotowanie potrawy świątecznej związanej z Bożym Narodzeniem charakterystycznej dla danego regionu województwa świętokrzyskiego. Potrawy miały odzwierciedlać charakter i kulturę danego regionu oraz zakorzenienie w tamtejszych domostwach zwyczaje i obrzędy świąteczne.
Wcześniej konkurs odbył się na szczeblu gminnym, na tym etapie odbyły się wstępne eliminacje. Do udziału w konkursie zgłosiło się 15 gmin. Każda z gmin wybrała tylko jednego reprezentanta, który na konkurs mógł zgłosić maksymalnie trzy potrawy świąteczne. Na tym etapie były tylko rozpatrywane przepisy kulinarne, które zawierały w sobie nie tylko opis przyrządzenia potrawy ale także jej związek z regionem i miejscowymi zwyczajami. Kolejny szczebel powiatowy, tu ze zgłoszonych propozycji gmin wybrane zostały przepisy charakterystyczne dla danego powiatu.
Gminę Raków reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Szumska w składzie: Pani Maria Soja i Pani Danuta Czech z przepisami potraw: „Gołąbki z tartymi ziemniakami” i „Gołąbki z kaszą jaglaną”.
Jury konkursu z udziałem przedstawicieli następujących instytucji: Biura Gabinetu Wojewody, Starostwa Powiatowego oraz Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego - po wysłuchaniu wszystkich przepisów potraw i po dłuższej naradzie wybrało 2 przepisy potraw spośród 33.
Zwycięzcami są : Miasto i Gmina Daleszyce i Gmina Sitkówka -Nowiny. Miasto i Gmina Daleszyce reprezentowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Marzysza z potrawą „Gęś pieczona faszerowana grzybami” i Gmina Sitkówka - Nowiny reprezentowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kowali z potrawą „Grycoki”.
Laureaci otrzymali komplet sztućców, a pozostali uczestnicy dyplomy.
Finaliści eliminacji powiatowych wezmą udział w finale konkursu, który odbędzie się w dniu 12 grudnia 2009r. w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach. Uczestnicy na ten dzień zobowiązani są przygotować zgłoszone przez siebie potrawy i odpowiednio je wyeksponować na udostępnionych stołach, a jury pod przewodnictwem wojewody do degustacji i obradach wyłoni zwycięzców konkursu, na których czekają atrakcyjne nagrody.
Serdecznie dziękujemy reprezentantkom Gminy Raków - paniom z KGW Szumsko za udział w konkursie, promocję Gminy oraz zachęcamy do aktywnej współpracy w przyszłości.
W linku poniżej prezentujemy przepisy zgłoszone do konkursu na „Świętokrzyską potrawę świąteczną” Gminy Raków.
PRZEPISY
Anna Lewandowska
Centrum Kultury Fizycznej i Rozwoju Lokalnego w Rakowie
Centrum Kultury Fizycznej i Rozwoju Lokalnego w Rakowie