W niedzielę 22 sierpnia 2010 r spotkały się w Bardzie przedstawicielki trzech Kół Gospodyń Wiejskich z Barda, Szumska i Celin, na pierwszych warsztatach kulinarnych, organizowanych w ramach programu „Gotuj się”, realizowanego w ramach „Odnowy Wsi Świętokrzyskiej”. |
Przybyłych powitała pani Halina Piwowarczyk, która zapoznała wszystkich z przepisami przygotowanych potraw: „Bryły z pieczarkami” oraz „Byczki bardzkie z kapustą”.
Wspólnie dokończono przygotowywanie potraw, a potem przy zastawionym stole Panie wymieniały się doświadczeniami kulinarnymi, przepisami, zastanawiały się jakie potrawy przygotować na uroczystość „W dzień świętej Tekli ziemniaki będziem piekli” w ramach projektu „Wioska produktu lokalnego i agroturystycznego”.
Kolejne warsztaty odbędą się w październiku bieżącego roku. Gospodarzem ich będzie Koło Gospodyń Wiejskich w Szumsku.
Wspólne spotkania pozwalają na wzmocnienie relacji, zawiązanie współpracy, dopingują do dalszych działań.
Krystyna Jóźwik
Centrum Kultury Fizycznej i Rozwoju Lokalnego