„Świętokrzyską Potrawę Świąteczną".
Celem konkursu będzie wyłonienie najwykwintniejszych potraw związanych z Bożym Narodzeniem, charakterystycznych dla regionu.
W konkursie mogą wziąć dorośli mieszkańcy województwa świętokrzyskiego, Koła Gospodyń Wiejskich, organizacje , stowarzyszenia.
Każdy chętny do wzięcia udziału w konkursie zobowiązany jest dostarczyć przepis na swoją potrawę do dnia 6 listopada do Centrum Kultury Fizycznej i Rozwoju Lokalnego w Rakowie ulica Ogrodowa 1, pokój nr 11 /Krystyna Jóźwik /.
I etap – szczebel gminny – weryfikacja dostarczonych przepisów pod katem związku zgłoszonej potrawy z regionem i miejscowymi zwyczajami. Komisja gminna może wyłonić tylko jednego kandydata do dalszych etapów konkursu.
II etap – szczebel powiatowy – weryfikacja zgłoszonych przepisów przez powiatowy Zespół Doradczy w Kielcach Świętokrzyskiego Ośrodka Rolniczego w Modliszewicach, które wyłoni dwóch przedstawicieli powiatu kieleckiego do finału.
Finał Konkursu odbędzie się 12 grudnia 2009 r w Wojewódzkim Domu Kultury przy ulicy Ściegiennego 2 w Kielcach o godzinie 10.00.
Uczestnicy finału zobowiązani są do przygotowania zgłoszonych potraw i odpowiedniego ich wyeksponowania.
Finaliści szczebla powiatowego i wojewódzkiego zostaną uhonorowani przez Wojewodę Świętokrzyskiego panią Bożentyne Pałkę – Korubę cennymi, atrakcyjnymi nagrodami
Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie.
Krystyna Jóźwik
Centrum Kultury Fizycznej i Rozwoju Lokalnego