Koło powstało w roku 2008 z inicjatywy kilku pań. Obecnie składa się z 14 członkiń i wielu sympatyków. Swoją działalność rozpoczęło od udziału w konkursach kulinarnych organizowanych w regionie świętokrzyskim.
Dwukrotnie, w roku 2009 i 2010 panie uczestniczyły w konkursie pod nazwą „Jak zachować zdrowie i bezpieczeństwo na wsi ? ”, organizowanym przez Państwową Inspekcję Pracy w Kielcach, Związek Kółek i Organizacji Rolniczych Województwa Świętokrzyskiego, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, w ramach którego wzięły udział w „Festiwalu zdrowia” w Busku Zdroju, gdzie oprócz wystawy prac plastycznych o tematyce bezpieczeństwa, zorganizowały stoisko ze zdrową żywnością. Kolejnym etapem konkursu było zorganizowanie szkolenia instruktażowego w gospodarstwie rolnym jednej z członkiń koła. Szkolenie w 2010 r odbyło się u pani Barbary Taborskiej. Panie wzięły również udział w warsztatach fotograficznych realizowanych z Programu Wspierania Aktywności Lokalnej „Razem możemy więcej” ze środków Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. Celem i efektem działań było zdobycie umiejętności fotograficznych i powstanie kalendarza Kół Gospodyń Wiejskich na rok 2011. Wkrótce panie wzięły udział w projekcie „Gotuj się” w ramach programu „ Odnowa Wsi Świętokrzyskiej 2010” finansowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego. Zorganizowały pierwsze z trzech przewidzianych warsztatów kulinarnych pod nazwą „Turysto poznaj nasze smaki”. Aktywnie uczestniczyły w kolejnych warsztatach oraz włączyły się w zbieranie przepisów do powstającej z projektu książki kulinarnej „Rakowskie smaki”. Z projektu zakupiono dla pań 6 kpl. strojów świętokrzyskich. Uczestniczyły w przygotowaniu „Wioski produktu lokalnego i agroturystycznego” na uroczystość „ W dzień Świętej Tekli ziemniaki będziem piekli”, projektu realizowanego ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w ramach wdrażania lokalnych strategii. Promowały potrawy regionalne oraz aktywnie brały udział w konkursach. W listopadzie zorganizowały zabawę andrzejkową dla chętnych mieszkańców wsi.
Dwukrotnie, w roku 2009 i 2010 panie uczestniczyły w konkursie pod nazwą „Jak zachować zdrowie i bezpieczeństwo na wsi ? ”, organizowanym przez Państwową Inspekcję Pracy w Kielcach, Związek Kółek i Organizacji Rolniczych Województwa Świętokrzyskiego, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, w ramach którego wzięły udział w „Festiwalu zdrowia” w Busku Zdroju, gdzie oprócz wystawy prac plastycznych o tematyce bezpieczeństwa, zorganizowały stoisko ze zdrową żywnością. Kolejnym etapem konkursu było zorganizowanie szkolenia instruktażowego w gospodarstwie rolnym jednej z członkiń koła. Szkolenie w 2010 r odbyło się u pani Barbary Taborskiej. Panie wzięły również udział w warsztatach fotograficznych realizowanych z Programu Wspierania Aktywności Lokalnej „Razem możemy więcej” ze środków Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. Celem i efektem działań było zdobycie umiejętności fotograficznych i powstanie kalendarza Kół Gospodyń Wiejskich na rok 2011. Wkrótce panie wzięły udział w projekcie „Gotuj się” w ramach programu „ Odnowa Wsi Świętokrzyskiej 2010” finansowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego. Zorganizowały pierwsze z trzech przewidzianych warsztatów kulinarnych pod nazwą „Turysto poznaj nasze smaki”. Aktywnie uczestniczyły w kolejnych warsztatach oraz włączyły się w zbieranie przepisów do powstającej z projektu książki kulinarnej „Rakowskie smaki”. Z projektu zakupiono dla pań 6 kpl. strojów świętokrzyskich. Uczestniczyły w przygotowaniu „Wioski produktu lokalnego i agroturystycznego” na uroczystość „ W dzień Świętej Tekli ziemniaki będziem piekli”, projektu realizowanego ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w ramach wdrażania lokalnych strategii. Promowały potrawy regionalne oraz aktywnie brały udział w konkursach. W listopadzie zorganizowały zabawę andrzejkową dla chętnych mieszkańców wsi.