Kolejny warsztat kulinarny zaplanowany w ramach projektu „Gotuj się” w ramach programu Odnowa Wsi Świętokrzyskiej 2010 finansowanego ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego odbył się w dniu 13 listopada 2010 r. Realizowany był pod hasłem „Runo leśne w kuchni” i „Tradycyjne Boże Narodzenie w Gminie Raków”. |
Gospodarzami spotkania były panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Celinach i druhowie strażacy z Ochotniczej Straży Pożarnej w Celinach.
Przybyłych gości powitał komendant OSP w Celinach pan Stanisław Gratka oraz panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Celinach. Gośćmi warsztatów byli pan Piotr Żołądek – Wicewojewoda Świętokrzyski, Alina Siwonia - Wójt Gminy Raków, Zdzisław Pniewski – Prezes Lokalnej Grupy Działania „ Białe Ługi”, Małgorzata Michałowska - Wójcik – Z-ca Dyrektora Wojewódzkiego Domu Kultury w Kielcach, Joanna Karwacka – przedstawicielka Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Marek Maciągowski – redaktor Echa Dnia, Agnieszka Zwierzyńska – kierownik Centrum Kultury Fizycznej i Rozwoju Lokalnego w Rakowie oraz przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich z Barda i Szumska.
Zaproszona na spotkanie pani Barbara Barszcz zaprezentowała swoja pasję jaka jest origami i zaproponowała współpracę w tej dziedzinie z Kołami Gospodyń Wiejskich naszej gminy.
Na stołach królowały „Korzeńskie kotlety”, „Celiński mieloniec”, „Celińskie kapuśniaczki” oraz „ Grzybówki Celińskie”. Nie zabrakło również sałatek, smalcu z grzybami, ogórków kiszonych, pierogów i wspaniałych ciast. Uczestnicy degustowali przygotowane potrawy, wymieniali się doświadczeniami kulinarnymi i przepisami.
Po części oficjalnej i degustacji rozpoczęły się śpiewy.
Ostatnim etapem projektu jest przygotowanie i wydanie książki kulinarnej promującej tradycyjne i lokalne przepisy potraw.
Książka, która ukaże się na przełomie listopada i grudnia bieżącego roku pozwoli na szerszą promocję potraw zawierających „Rakowskie Smaki”.
Krystyna Jóźwik
Centrum Kultury Fizycznej i Rozwoju Lokalnego w Rakowie