22 czerwca w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się finał regionalny konkursu ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki regionów”.”. |
Do finału zakwalifikowało się 45 produktów, wśród których z terenu gminy Raków znalazły się nalewki przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Szumska: „Mniszkówka” i „Szumska Sosnówka” oraz syrop z bazi sosnowych przygotowany przez Panią Sylwię Szpak z Rakowa. Nalewki przygotowane zostały według receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie .
Tym razem KGW otrzymało dyplom za udział, choć warto dodać, że w swoim dorobku posiada pierwszą nagrodę otrzymaną w 2006r. za ciastka „Sadloki” .
W Tokarni zaprezentowało się również Koło Gospodyń Wiejskich z Nowej Huty. Panie serwowały zwiedzającym wspaniałe ciasta domowego wypieku.W opinii uczestniczek wyjazd dostarczył wiele pozytywnych wrażeń i doświadczeń.
Szumsko położone jest na tle sosnowych lasów i łąk więc ze zrobieniem specjału nie ma problemu.
„Gdy katarów przyjdzie czas,
wielką siłę da ci las.
Naleweczka z Szumska z sosny,
wzmocni ciało aż do wiosny”.
wielką siłę da ci las.
Naleweczka z Szumska z sosny,
wzmocni ciało aż do wiosny”.
Każda Szumska gospodyni w swoich zapasach ma te „cudowne” nalewki, bo posiadają nie tylko lecznicze właściwości.
„Pewna pani szczęścia nie miała,
wypiła mniszkówki z Szumska
i milion wygrała”.
wypiła mniszkówki z Szumska
i milion wygrała”.
Jadwiga Firmanty
Koło Gospodyń Wiejskich w Szumsku
Galeria zdjęć:
Szumska Sosnówka | Mniszkówka | |
|
| |
Degustacja | ||
|
| |
… była pozytywna | Wręczanie dyplomu | |