Wojewoda Świętokrzyski pani Bożentyna Pałka- Koruba ogłosiła konkurs pod nazwą „Świętokrzyska potrawa świąteczna". Gminne eliminacje wyłoniły, zgodnie z regulaminem, jednego reprezentanta, którym stały się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Huty. Przygotowały one pasztet w cieście. Kolejny szczebel konkursu odbył się w powiatowych biurach Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. |
I smak pasztetu zwyciężył.
Nasze Panie zostały zakwalifikowane do finału, który odbył się 13 grudnia w auli Uniwersytetu Humanistyczno Przyrodniczego im. Jana Kochanowskiego w Kielcach.
Jury przewodniczył Pascal Brodnicki.
Wygrał „prosiak Stefanek dziadka Michała" - potrawa reprezentująca powiat staszowski.
Drugą lokatę zdobyła „kaczka po dzierąsku" z powiatu pińczowskiego,
a trzecim miejscem została uhonorowana potrawa o wdzięczniej nazwie „perliczka dworska” - z powiatu buskiego.
Wszyscy finaliści zostali wyróżnieni dyplomami za udział w konkursie.
Jury przewodniczył Pascal Brodnicki.
Wygrał „prosiak Stefanek dziadka Michała" - potrawa reprezentująca powiat staszowski.
Drugą lokatę zdobyła „kaczka po dzierąsku" z powiatu pińczowskiego,
a trzecim miejscem została uhonorowana potrawa o wdzięczniej nazwie „perliczka dworska” - z powiatu buskiego.
Wszyscy finaliści zostali wyróżnieni dyplomami za udział w konkursie.
CKFiRL