Bank Żywności w Ostrowcu Świętokrzyskim realizuje działania w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogamie 2017. W celu realizacji powyższych działań na terenie Gminy Raków niezbędne jest zgłoszenie organizacji pozarządowej lub instytucji jako Organizacji Partnerskiej Lokalnej jako bezpośredniego dystrybutora żywności dla najbardziej potrzebujących.
Wymagania wobec Partnera:
Podmiot chcący realizować działania w ramach POPŻ 2014-2020 w Podprogramie 2017 jest zobowiązany do zapewnienia i przestrzegania minimalnych standardów określonych w Wytycznych Instytucji Zarządzającej (MRPiPS) dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów dotyczących działań realizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 wspófinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2017 z dnia 21 czerwca 2017 r., tj.:
- W obszarze administrowania:
- posiadanie zaplecza technicznego, zapewniającego właściwą obsługę dystrybucji żywności, tj. m. in. pomieszczenia do obsługi administracyjnej telefonu, i o ile to możliwe, komputera,
- zapewnienie ogólnodostępnej informacji na stronie internetowej, o ile posiada stronę internetową, zawierającej opis działań realizowanych przez organizację w ramach Podprogramu 2017,
- zapewnienie ogólnodostępnej informacji w miejscu realizacji dystrybucji dotyczące: finansowania POPŻ ze środków UE, kryteriów kwalifikowalności i sposobu kwalifikowania osób do objęcia pomocą żywnościową w ramach Podprogramu 2017, zasad przekazywania artykułów spożywczych oraz możliwości i trybu składania skarg przez osoby najbardziej potrzebujące, dotyczących sposobu realizacji dystrybucji przez organizację,
- zapewnienie współpracy z właściwym ośrodkiem pomocy społecznej,
- wydawanie żywności wyłącznie w pomieszczeniach, którymi dysponuje organizacja i/lub dostarczanie artykułów spożywczych do miejsc zamieszkania osób najbardziej potrzebujących,
- organizowanie dystrybucji żywności w sposób zapobiegający wszelkiej stygmatyzacji i dyskryminacji beneficjentów programu,
- prowadzenie niezbędnej dokumentacji oraz weryfikowanie dokumentów uprawniających do skorzystania z pomocy.
- W obszarze magazynowania:
- posiadanie pomieszczeń magazynowych umożliwiających przechowywanie artykułów spożywczych w warunkach określonych przez producenta,
- zapewnienie monitoringu/ochrony za pośrednictwem specjalistycznych firm lub
w ramach własnych zasobów i możliwości, - zapewnienie rozładunku i załadunku artykułów spożywczych,
- prowadzenie odrębnej ewidencji magazynowej w formie elektronicznej (przy wykorzystaniu specjalistycznego programu komputerowego) bądź w formie papierowej umożliwiającej czytelne wyodrębnienie poszczególnych operacji magazynowych dla Podprogramu 2017 oraz zidentyfikowanie ścieżki dystrybucji poszczególnych partii artykułów spożywczych,
- prowadzenie zbiorczej ewidencji magazynowej w ujęciu miesięcznym umożliwiającej prześledzenie dystrybucji każdej partii poszczególnych artykułów spożywczych zgodnie z zasadami określonymi w Wytycznych,
- zapobieganie marnotrawieniu żywności poprzez prowadzenie racjonalnej gospodarki magazynowej artykułów spożywczych dostarczonych w ramach Podprogramu 2017.
Szczegółowy opis minimalnych standardów dla OPL znajduje się w Wytycznych MRPiPS pod linkiem: http://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna/programy/program-operacyjny-pomoc-zywnosciowa-2014-2020-popz/wytyczne/podprogram-2017/
Organizacja pozarządowa lub instytucja spełniająca w/w wymogi może zgłosić gotowość do pełnienia funkcji OPL na terenie Gminy Raków do dnia 01.09.2017 r. składając pisemną deklarację w Urzędzie Gminy w Rakowie ul. Ogrodowa 1 w godz. 7.30 – 15.30 (sekretariat).