Tradycja spożywania i hodowli gęsiny znana jest w Polsce od XVI w. Gęsina regularnie gościła na naszych stołach. Pomimo że jesteśmy największym eksporterem tego zdrowego mięsa spożycie na naszym rynku zdecydowanie spadło. W ubiegłym roku dzień 11 listopada ogłoszono ogólnopolskim dniem polskiej gęsiny, w myśl przysłowia „Najlepsza gęsina na Świętego Marcina”.
Gęsina zawiera niewielkie ilości tłuszczu, posiada ogromną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i białka regulującego szkodliwy cholesterol. Idealnie działa w profilaktyce schorzeń naczyniowo – sercowych i dodaje sił witalnych.
W Chmielniku, gdzie działa Stowarzyszenie „Gęś kielecka z tradycjami” 11 listopada 2015 r. odbyła się IV edycja konkursu pn. „Smaki gęsiny”. Współorganizatorem było LGD Białe Ługi i Stowarzyszenie „Lejdis”. Wśród organizatorów nie zabrakło Burmistrza Miasta i Gminy Chmielnik.
Naszą Gminę reprezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Ociesęk oraz pani Beata Kudłacz.
Wyróżnienie za swoje potrawy z rąk posłanki na SEJM RP pani Marzeny Okły Drewnowicz odebrały panie z Ociesęk, a wyróżnienie burmistrza Miasta i Gminy Chmielnik pana Pawła Wójcika - pani Beata Kudłacz.
Serdecznie gratulujemy i dziękujemy za aktywność i promowanie tradycji kulinarnych naszego regionu.
Krystyna Jóźwik