Podczas uroczystości religijno – obyczajowej pn. „W dzień Św. Tekli ziemniaki będziem piekli” w Dębnie zorganizowany został Festiwal Pieczonego Ziemniaka.
Festiwal to jedno z działań, które zostało zrealizowane w ramach projektu pt. Lokalnie i z tradycją – produkt lokalny przyszłością naszego regionu.
Celem zorganizowanego festiwalu ziemniaka była promocja (w formie wioski produktu lokalnego) Rakowskiego Ziemniaka Pieczonego. W ramach działania wioski przygotowane zostały danie regionalne, których głównym składnikiem był ziemniak.
Dzięki uprzejmości Pań z Kół Gospodyń Wiejskich z tereny Gminy Raków oraz Pań ze Stowarzyszenia Aktywne Serca na stoiskach serwowane były wiejskie potrawy, przysmaki ziemi Rakowskiej oraz regionu świętokrzyskiego.
Lokalni mieszkańcy, turyści i zaproszeni goście mogli skosztować m.in.: pączków ziemniaczanych – które od wielu lat są specjalnością Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Szumska.
Wyśmienite pierogi ziemniaczane przygotowały Panie z Koła Gospodyń z Barda. Słodkie knedelki ze śliwką serwowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Ociesęk. Specjalnością, która cieszyła podniebienie i oczy osób degustujących okazały się kartacze ziemniaczane, którymi częstowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Radostowa.
Ogromną popularnością cieszyły się szagówki (kopytka) w dwóch smakach na słodko i ze skwarkami, które przygotowane zostały przez Panie ze Stowarzyszenia Aktywne Serca w Rakowie. Smaczne i od dawna znane każdemu danie – pyzy ziemniaczane okraszone skwarkami podawały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Życin, a tradycyjne i cieszące się dużym zainteresowaniem gołąbki z sosem pomidorowym stanowiły danie popisowe Pań z Koła Gospodyń z Nowej Huty.
W ramach Festiwalu Pieczonego Ziemniaka skosztować można było również tradycyjnej potrawy – Dzionia Rakowskiego, które przyciągnęło rzeszę smakoszy tego niezwykłego dania lokalnego, które również jest produktem lokalnym Gminy Raków.
W ramach działania wioski produktu zorganizowany został ogólnodostępny konkurs kulinarny pt. „Różne oblicza ziemniaka”.
Celem konkursu było:
• Identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o potrawach, w których króluje ziemniak.
• Wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami konkursu jak i mieszkańcami gminy Raków.
• Promocja regionalnego dziedzictwa kulinarnego.
• Pobudzenie aktywności mieszkańców gminy Raków.
Na konkurs wpłynęło 10 zgłoszeń z terenu gminy Raków. Podczas trwania uroczystości panie, które wyraziły zainteresowanie udziałem w konkursie zaprezentowały przygotowane przez siebie dania. Z inicjatywy Wójta Gminy Raków – Pani Aliny Siwonia, powołana została Komisja Konkursowa w składzie:
• Pani Beata Oczkowicz – Wiceminister Obrony Narodowej,
• Pan Stanisław Lolo – przewodniczący Rady Miejskiej w Połańcu,
• Pani Jadwiga Milewicz – zastępca Wójta Gminy Raków.
Komisja miała bardzo trudne zadanie - ponieważ przygotowane dania cieszyły oko swoim estetycznym przygotowaniem oraz zachwyciły walorami smakowymi. Po dłuższym czasie smakowania przygotowanych dań wyłoniono laureatów:
• I miejsce oraz bon o wartości 400,00 zł zdobyła Pani Beata Kudłacz za Dębacki przysmak ziemniaczany.
• II miejsce oraz bon o wartości 300,00 zł zdobyła Pani Anna Grabka za Torcik
z ziemniakami.
• III miejsce oraz bon o wartości 200,00 zł zdobyła Pani Lucyna Malinowska
za kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym.
• Wyróżnienie oraz bon o wartości 100,00 zł zdobyła Pani Halina Talar za Gołąbki z ziemniakami.
Nagrody w formie bonów zakupione zostały w ramach realizacji projektu pt. Lokalnie i z tradycją – produkt lokalny przyszłością naszego regionu.
Pozostałe uczestniczki konkursu, którymi były:
• Pani Renata Lech przygotowała Roladę ziemniaczaną,
• Pani Barbara Taborska przygotowała na konkurs Ziemniaczano – mięsny „Bochenek”,
• Pani Maria Haba zaprezentowała Sałatkę wielowarzywną z ziemniakami,
• Pani Lidia Piątek przygotowała dawną potrawę zwaną Kudłaczem,
• Liliana Wesołowska Płachta – zaprezentowała potrawę pn. Chłopski Pieróg,
• Jolanta Liliana Domoń zgłosiła Placek ziemniaczany od Ireny,
otrzymały słodkie nagrody pocieszenia, które ufundowane zostały przez Związek Nauczycielstwa Polskiego oddział w Rakowie.
Na stoiskach można było otrzymać ulotkę zwierającą przepisy na dania z ziemniaka.
Działanie projektowe miało na celu pobudzenie aktywności mieszkańców gminy Raków.
Dzięki realizacji projektu możliwe było zakupienie dodatkowego wyposażenia, które umożliwiło realizacji Festiwalu pieczonego ziemniaka. Zakupiono 8 szt. namiotów, 10 podgrzewczy, 10 kociołków które były niezbędne do organizacji Wioski Produktu Lokalnego.
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowy krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
Koordynatorzy projektu serdecznie dziękują za pomoc w przygotowaniu Festiwalu Pieczonego Ziemniaka następującym stowarzyszeniom, organizacjom i osobom prywatnym:
Kołom Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Raków i Stowarzyszeniu Aktywne Serca w Rakowie za przygotowanie dań do degustacji.
Sołtysowi Miejscowości Dębno Panu Andrzejowi Czechowi wraz z małżonką za współpracę i okazaną pomoc.
Serdecznie dziękujemy Paniom: Katarzynie Mazur, Małgorzacie Basińskiej, Sylwii Malanowicz, Monice Wojsa, Ewie Nyk oraz Panom: Piotrowi Komorowskiemu, i Jerzemu Owsińskiemu za okazaną pomoc.
Dziękujemy również Pani Krystynie Jóźwik, Pani Agnieszce Rejnowicz, Pani Iwonie Skalskiej, Panu Janowi Oszczypale i Panu Dariuszowi Jóźwikowi.
Halina Łukasik, Paulina Szewczyk
zdjęcia - Paulina Szewczyk