W gminie Raków na stałe do kalendarza imprez wpisało się święto pieczonego ziemniaka, które rokrocznie odbywa się w przedostatnią niedzielę września w Dębnie. Podczas wydarzenia podtrzymywane są lokalne zwyczaje, które dają społeczeństwu możliwość pielęgnowania tradycji, poczucie przynależności i tożsamości z gminą i regionem.
Atrakcją tegorocznego wydarzenia była Wioska Produktu Lokalnego utworzona w ramach realizacji operacji pt. „Ziemniak z tradycją – utworzenie Wioski Produktu Lokalnego podczas uroczystości religijno – obyczajowej pn. „W dzień Św. Tekli ziemniaki będziem piekli” w Dębnie.
Uroczystego otwarcia wioski dokonała Pani Alina Siwonia – Wójt Gminy Raków wraz z Panem Piotrem Żołądkiem.
Jednym z wydarzeń odbywających się w Wiosce Produktu Lokalnego był występ Zespołu Pieśni i Tańca – Leśnianie, którzy promując piękno naszego regionu zaprezentował różnorodne przyśpiewki związane z pracami polowymi, uprawą ziemniaka i życiem na wsi.
Jednym z wydarzeń odbywających się w Wiosce Produktu Lokalnego był występ Zespołu Pieśni i Tańca – Leśnianie, którzy promując piękno naszego regionu zaprezentował różnorodne przyśpiewki związane z pracami polowymi, uprawą ziemniaka i życiem na wsi.
Atrakcją Wioski Produktu Lokalnego była możliwość degustacji potraw. Na przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich stoiskach serwowane były najlepsze wiejskie potrawy oraz specjalnie przygotowane przysmaki z ziemniaka m.in. pączki ziemniaczane, knedle ze śliwkami, szagówki na słodko i z boczkiem, byczki bardzkie i wiele innych.
Dodatkową atrakcją dla wszystkich odwiedzających wioskę produktu była degustacja tradycyjnej zupy świętokrzyskiej - zalewajki. Zupa została przygotowana w kuchni polowej przez Koło Gospodyń Wiejskich z Nowej Huty.
Działania Wioski Produktu Lokalnego opierają się również na zorganizowaniu dla osób chętnych konkursów: kulinarnych, artystycznych i wiedzy, których głównym bohaterem był ziemniak.
Zorganizowany został Konkurs Kulinarny pn. „Vivat ziemniak”, którego celem było wykonanie dania z ziemniaka. Do konkursu mogły się zgłosić wszelkie osoby zainteresowane. Następnie podczas uroczystości należało zaprezentować przygotowane danie komisji konkursowej, która w składzie:
Przewodnicza komisji - Pani Małgorzata Stanioch,
Członek komisji – Pan Piotr Żołądek,
Członek komisji - Pan Ireneusz Kwiecjasz
dokonała oceny potraw.
W ocenie komisji
I miejsce i bon wartości 400,00 zł wygrała Pani Teresa Antecka z Ociesęk, z potrawą pn. Ziemniaczane kotlety nadziewane szpinakiem,
II miejsce i bon o wartości 300,00 zł wygrała Pani Halina Talar z Rakowa, z potrawą pn. Rolada ziemniaczana z grzybami,
III miejsce i bon o wartości 200,00 zł wygrała Pani Agnieszka Litwin, z potrawą Knedle ziemniaczane z jabłkiem.
Przewodnicza komisji - Pani Małgorzata Stanioch,
Członek komisji – Pan Piotr Żołądek,
Członek komisji - Pan Ireneusz Kwiecjasz
dokonała oceny potraw.
W ocenie komisji
I miejsce i bon wartości 400,00 zł wygrała Pani Teresa Antecka z Ociesęk, z potrawą pn. Ziemniaczane kotlety nadziewane szpinakiem,
II miejsce i bon o wartości 300,00 zł wygrała Pani Halina Talar z Rakowa, z potrawą pn. Rolada ziemniaczana z grzybami,
III miejsce i bon o wartości 200,00 zł wygrała Pani Agnieszka Litwin, z potrawą Knedle ziemniaczane z jabłkiem.
Kolejnym konkursem, skierowanym jedynie do Kół Gospodyń Wiejskich, zgromadzonych w Wiosce Produktu Lokalnego, był konkurs na Najciekawsze Stoisko Promocyjne. Ocenie podlegało ogólne wrażenie, estetyka i aranżacja przestrzeni drewnianego domku. Komisja konkursowa w składzie:
Przewodniczy komisji - Pan Jacek Kowalczyk,
Członek komisji – Pani Magdalena Kędzierska,
Członek komisji - Pan Grzegorz Gałuszka,
dokonali oceny stoisk i przyznali następujące miejsca uhonorowane kartami upominkowymi/bonami:
I miejsce i bon wartości 350,00 zł otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Nowej Huty,
II miejsce i bon wartości 250,00 zł otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Ociesęk,
III miejsce i bon wartości 150,00 zł otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Szumska.
Przewodniczy komisji - Pan Jacek Kowalczyk,
Członek komisji – Pani Magdalena Kędzierska,
Członek komisji - Pan Grzegorz Gałuszka,
dokonali oceny stoisk i przyznali następujące miejsca uhonorowane kartami upominkowymi/bonami:
I miejsce i bon wartości 350,00 zł otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Nowej Huty,
II miejsce i bon wartości 250,00 zł otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Ociesęk,
III miejsce i bon wartości 150,00 zł otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Szumska.
Konkurs przewidywał wręczenie 7 wyróżnień w postaci bonów o wartości 70,00 zł dla:
Stowarzyszenie Aktywne Serca z Rakowa,
Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Wąkopnej,
Koła Gospodyń Wiejskich z Barda,
Koła Gospodyń Wiejskich z Celin,
Koła Gospodyń Wiejskich z Mędrowa i Drogowli,
Koła Gospodyń Wiejskich z Radostowa,
Stoisko Stanisława Malanowicza – prezentujące Rakowska Gęś Pieczoną oraz Dzionie.
Stowarzyszenie Aktywne Serca z Rakowa,
Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Wąkopnej,
Koła Gospodyń Wiejskich z Barda,
Koła Gospodyń Wiejskich z Celin,
Koła Gospodyń Wiejskich z Mędrowa i Drogowli,
Koła Gospodyń Wiejskich z Radostowa,
Stoisko Stanisława Malanowicza – prezentujące Rakowska Gęś Pieczoną oraz Dzionie.
Konkursy artystyczne skierowane były do dwóch grup wiekowych dorosłych – ziemniaczana rzeźba oraz do dzieci - ziemniaczane pająki.
W konkursie dla osób dorosłych na najciekawszą ziemniaczaną rzeźbę komisja konkursowa postanowiła wręczyć następujące nagrody:
I miejsce i bon wartości 150,00 zł za rzeźbę z ziemniaka przedstawiającą Słonia otrzymał Pan Edward Sławski,
II miejsce i bon wartości 100,00 zł za rzeźbę przedstawiającą Bociana otrzymała Pani Emilia Jaroś,
III miejsce i bon wartości 50,00 zł za rzeźbę przedstawiającą Babcię otrzymała Pani Maryla Wojtyła.
I miejsce i bon wartości 150,00 zł za rzeźbę z ziemniaka przedstawiającą Słonia otrzymał Pan Edward Sławski,
II miejsce i bon wartości 100,00 zł za rzeźbę przedstawiającą Bociana otrzymała Pani Emilia Jaroś,
III miejsce i bon wartości 50,00 zł za rzeźbę przedstawiającą Babcię otrzymała Pani Maryla Wojtyła.
Konkursu dla dzieci na pająka z ziemniaka cieszył się zainteresowaniem ze strony dzieci i młodzieży. Uczestnicy chętnie rzeźbili i tworzyli zmyślne pająki przy pomocy wykałaczek.
Komisja konkursowa postanowiła uhonorować:
I miejscem i bonem wartości 100,00 zł Zuzannę Masternak,
II miejsce i bon wartości 70,00 zł otrzymała Julia Skalska,
III miejsce i bon wartości 50,00 zł otrzymała Kamila Kania.
Komisja konkursowa postanowiła uhonorować:
I miejscem i bonem wartości 100,00 zł Zuzannę Masternak,
II miejsce i bon wartości 70,00 zł otrzymała Julia Skalska,
III miejsce i bon wartości 50,00 zł otrzymała Kamila Kania.
Ze względu na duże zainteresowanie komisja przyznała pozostałym uczestnikom - 17 wyróżnień
w postaci kart podarunkowych/bonów w wysokości 20,00 zł.
w postaci kart podarunkowych/bonów w wysokości 20,00 zł.
Konkurs na ułożenie piramidy z ziemniaka przy pomocy wykałaczek i ziemniaków skupił mamy z dziećmi, rodziny oraz osoby indywidualne. W tej zabawie konkursowej również przewidziano nagrody w postaci kart podarunkowych:
I miejsce i bon wartości 150,00zł, otrzymała Dominika Perlik,
II miejsce i bon wartości 100,00 zł otrzymała Katarzyna Mazur,
III miejsce i bon wartości 70,00 zł otrzymała Beata Kudłacz,
IV miejsce i bon wartości 50,00 zł otrzymała Anna Nowocień,
I miejsce i bon wartości 150,00zł, otrzymała Dominika Perlik,
II miejsce i bon wartości 100,00 zł otrzymała Katarzyna Mazur,
III miejsce i bon wartości 70,00 zł otrzymała Beata Kudłacz,
IV miejsce i bon wartości 50,00 zł otrzymała Anna Nowocień,
"Jaki region taka nazwa" to tytuł kolejnego konkursu, w którym przewidziano nagrody w formie kart podarunkowych/bonów. Najlepszą znajomością nazw ziemniaków wykazały się następujące osoby:
I miejsce i bon wartości 100,00 zł otrzymała Anna Wojsa,
II miejsce i bon wartości 70,00 zł otrzymała Justyna Kania
III miejsce i bon wartości 50,00 zł otrzymała Marlena Kudłacz
I miejsce i bon wartości 100,00 zł otrzymała Anna Wojsa,
II miejsce i bon wartości 70,00 zł otrzymała Justyna Kania
III miejsce i bon wartości 50,00 zł otrzymała Marlena Kudłacz
Kolejną formą promocji produktu lokalnego była wydrukowana ulotka promocyjna, zawierającą opis wykonania tradycyjnych dań, które można było degustować w Wiosce Produktu Lokalnego.
Słodki finał - był elementem wieńczącym działania realizowane w Wiosce Produktu lokalnego. Dla wszystkich uczestników działań przewidziano słodki poczęstunek w formie tortu
- w kolorystyce związanej z produktem lokalnym - ziemniakiem.
Słodki finał - był elementem wieńczącym działania realizowane w Wiosce Produktu lokalnego. Dla wszystkich uczestników działań przewidziano słodki poczęstunek w formie tortu
- w kolorystyce związanej z produktem lokalnym - ziemniakiem.
Paulina Szewczyk