15 maja br. w Parku Miejskim w Kielcach odbyła się XIV edycja konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2014 na najlepszy regionalny produkt żywnościowy województwa świętokrzyskiego. Skierowany on był do producentów oraz wytwórców regionalnych i lokalnych produktów żywnościowych, a celem konkursu była identyfikacja regionalnych produktów oraz ich promocja.
Z terenu naszej gminy w konkursie wzięło udział Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Hucie – Koźlu z produktem o nazwie „zacynka”. Tak kiedyś nazywano ówczesny zakwas barszczu białego. Przez całe lata „zacyniało” się barszcz, a produkt przed ugotowaniem nazywano zacynką. Był on jednym z podstawowych produktów żywnościowych naszego regionu. Panie przypomniały sobie proces jego wytworzenia, skład i zioła jakie trzeba dodać i odtworzyły dawne smaki. Przepis podany jury napisany został oryginalnym językiem gwarowym, co dodatkowo stanowiło atut zaprezentowanej potrawy.
"Zacynka" zaczarowała swoim smakiem jury i Panie z KGW Nowa Huta- Koziel zdobyły I nagrodę.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Krystyna Jóźwik