„Oddaję hołd spracowanym rękom polskiego rolnika.
Tym rękom które z trudnej ciężkiej ziemi wydobywały chleb dla kraju,
a w chwilach zagrożenia były gotowe tej ziemi strzec i bronić.”
Jan Paweł II
26 sierpnia 2018 r. odbyły się Dożynki Powiatu Kieleckiego i Gminy Pierzchnica. Uroczystości rozpoczęła Msza święta o godz. 12.00 w kościele parafialnym pw. Świętej Małgorzaty w Pierzchnicy podczas której dziękowano za tegoroczne plony.
Mimo ulewnego deszczu z kościoła wszyscy zebrani udali się w barwnym korowodzie, prowadzonym przez Gminno – Szkolną Orkiestrę Dętą z „Sitkówki-Nowiny”, starostów dożynkowych Panią Karolinę Kogut i Pana Rafała Gawlik na stadion sportowy w Pierzchnicy, gdzie powitano przybyłych gości i kontynuowano uroczystości.
Delegację z Gminy Raków stanowili przedstawiciele władz z Panią Aliną Siwonią- Wójtem Gminy Raków, Jerzym Nowakiem-Przewodniczącym Rady Gminy, radnymi gminy Raków: Jadwigą Zięcik, Piotrem Harą i Czesławem Bęben, sołtysami: Krystyną Karwat i Marią Habą oraz Paniami z Kół Gospodyń Wiejskich z Ociesęk i Nowej Huty oraz druhowie Ochotniczej Straży Pożarnej w Ociesękach.
Z wielką niecierpliwością nasza gmina czekała na rozstrzygnięcie konkursu na najpiękniejszy wieniec dożynkowy powiatu kieleckiego. Gminę Raków reprezentował wieniec wykonany przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Ociesęk. 19 wieńców wszystkich gmin oceniała komisja konkursowa: etnograf Janina Skotnicka z Muzeum Narodowego w Kielcach, Magdalena Kędzierska, naczelnik Wydziału Rolnictwa, Leśnictwa i Ochrony Środowiska oraz sekretarz gminy Pierzchnica – Halina Ryśkiewicz. Zgodnie z regulaminem wieniec podlegający ocenie musiał mieć kształt korony i zawierać cztery zboża: żyto, pszenicę, jęczmień i owies. Za najpiękniejszy uznano wieniec z gminy Miedziana Góra, który reprezentować będzie powiat kielecki podczas dożynek wojewódzkich. Drugie miejsce zajął wieniec z gminy Bodzentyn. Niezmiernie miło nam poinformować, że wieniec przygotowany przez nasze Panie z KGW z Ociesęk został doceniony przez szanowną komisję konkursową i zajął trzecie miejsce.
Podczas dożynek przeprowadzono także konkurs kulinarny pn. „Festiwal Potraw Kulinarnych – promocja świętokrzyskich produktów regionalnych” zorganizowany w ramach obchodów 20 – lecia samorządu Województwa Świętokrzyskiego przy współorganizacji Stowarzyszenia Tradycja i Nowoczesność. Przedmiotem konkursu było przygotowanie potrawy, której głównym składnikiem był drób. Dodatkowym warunkiem było wykorzystanie produktów tradycyjnych. Do konkursu zgłosiło się aż 28 zespołów – KGW i gospodarstw agroturystycznych z powiatu kieleckiego. Przygotowane przez Panie z KGW z Ociesęk "placuszki z piersi kurzęcej” zajęły trzecie miejsce w konkursie.
Dożynki powiatowe były doskonałą okazją do złożenia podziękowań wszystkim rolnikom za ich ciężką pracę nieraz w trudnych warunkach atmosferycznych, a także do wspólnej radości z zakończonych żniw, zebranych warzyw i owoców. Pamiętać należy, że to dzięki ciężkiej pracy rolnika codziennie na nasze stoły trafia polski chleb.