Z inicjatywy Pana Piotra Żołądka – członka Zarządu Województwa Świętokrzyskiego w niedzielę 12 listopada odbył się w Gimnazjum im. Jana Pawła II w Rakowie „Wojewódzki konkurs na potrawę z gęsi kieleckiej - Smaki Gęsiny" skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich Województwa Świętokrzyskiego. Uroczystość swoją obecnością zaszczycili: Pan Czesław Siekierski – Poseł do Parlamentu Europejskiego i Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pan Zdzisław Pniewski – Wiceprezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej i Prezes Zarządu LGD Białe Ługi, Pan Sławomir Neugebauer – dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego oraz Pan Maciej Giermasiński – Kierownik w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego. Gościli u nas również Pan Bogusław Włodarczyk – Starosta Opatowski, Pan Michał Godowski – Starosta Kielecki, Pan Zbigniew Kierkowski – Starosta Pińczowski, Pan Ryszard Barna – Wicestarosta Pińczowski, Pani Marzena Bernat – Wójt Gminy Brody i Pan Mirosław Walasek – Wójt Gminy Michałów. Na wydarzenie przybyli również dyrektorzy szkół z Gminy Raków, księża, lokalni przedsiębiorcy oraz media.
Do zmagań przystąpiło 13 grup gospodyń, po jednym z każdego powiatu. 3-osobowe zespoły zostały wyłonione z nadesłanych wraz z przepisami formularzy zgłoszeniowych. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować jedną potrawę, która musiała zawierać minimum jeden produkt regionalny naszego województwa, znajdujący się na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zastaw podstawowych produktów, które były niezbędne do przyrządzenia dania w tym 2 sztuki certyfikowanej gęsi kieleckiej, Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały od organizatora konkursu, tj. Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego. Reszta zależała już od kreatywności i umiejętności uczestników w zakresie kuchni polskiej.
Wydarzenie rozpoczęła Wójt Gminy Raków – Pani Alina Siwonia powitaniem wszystkich przybyłych gości i dokonała otwarcia konkursu. W swoim wystąpieniu podkreśliła rolę kultywowania tradycji i dbania o lokalne dziedzictwo w pielęgnowaniu regionalnej tożsamości. Świętokrzyskim zwyczajem, kultywowanym szczególnie w Rakowie i Chmielniku, spożywało się hodowlane gęsi w okolicy dnia Świętego Marcina – zwyczaj ten chce się przywrócić właśnie poprzez ten Konkurs Kulinarny. Pani Wójt przedstawiła następnie Koła Gospodyń Wiejskich, które brały udział w konkursie, a były to:
- KGW „Żabieckie Powiślanki" reprezentujące Starostwo Powiatowe w Busku Zdroju z potrawą „Gęś pieczona z jabłkami obłożona Gałami Żabieckimi"';
- KGW „Kortniczanki" ze Starostwa Powiatowego w Jędrzejowie z daniem „Gęś na kapuście kiszonej z ziemniakami";
- KGW Ciuślice występujące w imieniu Starostwa Powiatowego w Kazimierzy Wielkiej z „Gęsią pieczoną nadziewaną podrobami i śliwkami suszonymi";
- KGW „Życinianki" reprezentujące Starostwo Powiatowe w Kielcach z daniem „Gęś faszerowana cielęciną, bakaliami i jabłkami podana na kopytkach i modrej kapuście";
- KGW „Rogowianki" ze Starostwa Powiatowego w Końskich z „Gulaszem z gęsi z kaszą gryczaną";
- KGW „Kalinki" będące przedstawicielem Starostwa Powiatowego w Opatowie z „Gąską w opatowskim wydaniu";
- KGW z Jędrzejowowa (Gmina Bodzechów) występujące w imieniu Starostwa Powiatowego w Ostrowcu Świętokrzyskim z daniem „Gęś bodzechowska po jędrzejowsku w cydrze";
- KGW z Zagajowa reprezentujące Starostwo Powiatowe w Pińczowie z potrawą „Maślana gęś z kaszą i grzybami";
- KGW Dwikozy ze Starostwa Powiatowego w Sandomierzu z „Gęsią po sandomiersku";
- KGW za Skarżyska Kościelnego występujące w imieniu Starostwa Powiatowego w Skarżysku-Kamiennej z daniem „Gęś w miodzie z cebulą";
- KGW „Ale Babki" z miejscowości Styków ze Starostwa Powiatowego w Starachowicach z „Gęsią nadziewaną owocami";
- KGW z Wilkowej będące reprezentantem Starostwa Powiatowego w Staszowie z potrawą „Rolada Gęsi z grzybami i konfiturą z jarzębiny";
- KGW „Skorkowianki" ze Starostwo Powiatowego we Włoszczowie z „Gąską gryczowianką".
Następnie zabrał głos Pan Piotr Żołądek – członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego. Mówił o szacunku dla tradycji i istotności współpracy między samorządami różnych szczebli, dzięki której są możliwe takie przedsięwzięcia.
Publiczność mogła zobaczyć pełen kunszt kucharski wszystkich zespołów, gdyż ostatnie prace i dekoracja potraw odbywały się już podczas finału. W oczekiwaniu na degustację tych wspaniałych dzieł kulinarnych można było spróbować gęsich żołądków przygotowana przez Gimnazjum im. Jana Pawła II w Rakowie, barszczu na gąskach przyrządzonego przez Stowarzyszenie Aktywne Serca i pierogów z gąskami zrobionych przez Szkołę Podstawową w Ociesękach. Konsumowaniu towarzyszyły wstępy regionalnych zespołów ludowych: Rakowskich Fijołecków pod kierownictwem Pani Magdaleny Wojsy i ze wsparciem Pani Justyny Piotrowicz z zespołem muzycznym, „Życinianek" z przygrywającym im Panem Mariuszem Panasem, Chóru Chorał pod kierownictwem Pana Adama Barabasza oraz gościnnych zespołów: KGW „Kalinki" w towarzystwie Kapeli Rodzinnej MORKI, Zespołu Pieśni i Tańca „Wincentowianie" i Kapeli Łysogórskiej. W tym też czasie Świętokrzyskie Centrum Onkologii promowało profilaktykę raka piersi i raka szyjki macicy, udzielając informacji w zakresie badań profilaktycznych oraz udostępniając materiały edukacyjne. Natomiast reprezentanci Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa rozpowszechniali Biuletyn Informacyjny i reklamowali „Szlak Dobrego Smaku".
{webmremote}http://rakow.pl/artykuly/2017/smaki_gesiny/video/1.webm{/webmremote}
Potrawy konkursowe oceniała komisja złożona z: Pana Macieja Giermasińskiego – reprezentującego Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Pana Kazimierza Karwata – występującego w imieniu Urzędu Gminy w Rakowie, Pani Agnieszki Łodej – reprezentującej Świętokrzyską Izbę Rolniczą, Pani Krystyny Banaś – przedstawicielki Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Pani Gabrieli Król – Prezes Stowarzyszenia „Gęś kielecka z tradycjami", będącej jednocześnie Przewodniczącą Komisji. Jurorzy oceniali potrawy nie tylko na podstawie walorów smakowych, zapachowych i estetycznych, ale również pod względem zgodności z regulaminem i tematem, ich związkiem z regionem, zastosowaniem produktów tradycyjnych regionu świętokrzyskiego oraz pomysłowości i oryginalności.
Wszystkie potrawy reprezentowały wysoki poziom i było nie lada wyzwaniem wybranie najlepszego dania. Miejsca na podium różniło jedynie 0,5 lub 1 punkt. Decyzję Komisji odczytała Pani Gabriela Król, a nagrody i dyplomy wręczali: Pani Alina Siwonia – Wójt Gminy Raków, Pan Czesław Siekierski – Poseł do Parlamentu Europejskiego, Pan Piotr Żołądek – członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego, Pan Zdzisław Pniewski – Wiceprezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej i Prezes Zarządu LGD Białe Ługi oraz Pan Maciej Giermasiński – Kierownik w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego. Główne nagrody sfinansował Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego. LGD Białe Ługi również zasponsorowały wyjątkowe prezenty dla każdego KGW biorącego udział w konkursie. Dodatkowe upominki (do wysokości 300 zł) ufundowała Świętokrzyska Izba Rolnicza, a od Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego każdy uczestnik konkursu otrzymał na pamiątkę publikację „Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich". Werdyktem Komisji I miejsce zajęło KGW "Kalinki" z Brzozowej, II miejsce należało do KGW Życiny, a III miejsce przypadło KGW Korytnica. Pozostałe grupy konkursowe otrzymały wyróżnienia.
Następnie odbyło się symboliczne przekazanie strojów ludowych z realizacji projektu Szata nie zdobi, ale utożsamia – uszycie strojów ludowych dla Koła Gospodyń Wiejskich dla KGW „Życinianki" przez Pana Piotra Żołądka w imieniu Pana Adama Jarubasa - Marszałka Województwa Świętokrzyskiego. Koło Gospodyń Wiejskich podziękowało wierszem własnego autorstwa oraz pięknymi kwiatami.
{webmremote}http://rakow.pl/artykuly/2017/smaki_gesiny/video/2.webm{/webmremote}
Serdecznie podziękowania należą się koordynatorom wydarzenia: Pani Małgorzacie Sachurskiej – inspektor w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska, Pani Agnieszce Durlej – Główny Specjalista w Oddziale Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego, Pani Halinie Łukasik i Pani Paulinie Szewczyk z GTS Raków, jak również autorom poczęstunków: członkiniom Stowarzyszenia Aktywne Serca, pracownikom Szkoły Podstawowej w Ociesękach i Gimnazjum im. Jana Pawła II w Rakowie oraz zespołom muzycznym: Pani Magdalenie Wojsie z Rakowskimi Fijołeckami, Chórowi Chorał, KGW „Życinianki", KGW „Kalinki", Zespołowi Pieśni i Tańca „Wincentowianie" i Kapeli Łysogórskiej.
Serdecznie gratulujemy wszystkim Kołom Gospodyń Wiejskich!
Dominika Grzejszczyk