|
Na konkurs ogłoszony 5 września 2011 r wpłynęło 31 zgłoszeń.
Laureatami konkursu zostali:
Najlepsza impreza - „W dzień Świetej Tekli ziemniaki będziem piekli” - to nasza sztandarowa uroczystość religijno - obyczajowa , rokrocznie organizowana w Dębnie, zwiazana z legendą o Tekli, która sama z Rakowa przywędrowała do pobliskiego Dębna. Nieodzowną atrakcją jest wspólne pieczenie ziemniaków w ogniskach.W roku 2011 „Rakowski ziemniak pieczony” został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi obok „Dzionia Rakowskiego.
Najlepszy produkt lokalny – Pasta borowikowa Barbary Wojciechowskiej – Gospodarstwo Agrotyrystyczne „Pyzówka”w miejscowości Głuchów Lasy, gmina Raków, od 7 lat specjalizuje się w potrawach grzybowych.Goście biorą udział w przetwarzaniu grzybów ( suszenie, marynowanie, blanszowanie ) , a Gospodyni serwuje: krokiety z grzybami, karpia w sosie borowikowym, grzybiec, smalec grzybowy i wyróznioną pastę borowikową.
Najlepsza baza noclegowa – Leśny Dworek – położony w Cisowie przy trasie Staszów – Kielce.
Składa się z dwóch obiektów: „Duży Dwór” i „ Mały Dworek”.Oferuje bogatą ofertę noclegową, gastronomiczną, rekreacyjną i szkoleniową
Najlepsza baza gastronomiczna – Karczma Świętokrzyska – położona przy drodze Staszów – Sandomierz , słynie z pieczeni z dzika podawanej z warzywami, golonki bawarskiej, kwaśnicy świetokrzyskiej i z wyjatkowej kawy stanowiącej mieszankę arabik z Brazylii, Kenii, Kostaryki, Indonezji i afrykańskiej robusty.
Najlepsza działalność, aktywność, przedsiębiorczość – Gminny Ośrodek Kultury w Bogorii -
organizator imprez: „Wojewódzkie Święto Ekologii”,. „ Święto Pieroga”, „Spiżarnia Smaków”.
Wspólnie ze stowarzyszeniem „ Nasza Gmina Bogoria” wypracowało markę produktu tradycyjnego „ burocorz Bogoryjski” oraz utworzyło „ Ekologiczny szlak tradycji i smaku”.
Niewątpliwym sukcesem jest, że wśród Laureatów konkursu znalały się dwa produkty z gminy Raków.
Wszystkim laureatom składamy gratulacje.
Krystyna Jóźwik