W ramach realizowanego przez Gminę Raków projektu pt. „Dziedzictwo, kultura i przyroda – potencjałem rozwoju gminy Raków" zorganizowano wydarzenie promujące produkt lokalny Gminy Raków pod nazwą Ziemniaczana Wioska Smaku.
Działanie projektowe obejmowało zorganizowanie Ziemniaczanej Wioski Smaku w której Panie należące do lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich oraz do stowarzyszenia zaprezentowały do degustacji różnorodne przysmaki i dania lokalne, których głównym składnikiem jest ziemniak. Na stoiskach królowały:
- Pączki ziemniaczane i kluski śląskie z sosem grzybowym przygotowane przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Szumska,
- Knedle ze śliwkami i ziemniaki faszerowane przygotowane przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Ociesęk,
- Kopytka na słodko i kopytka z boczkiem przygotowane przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Życin,
- Pierogi ziemniaczane oraz kotleciki ziemniaczane z surówką przygotowane przez Panie
z Koła Gospodyń Wiejskich z Barda,
- Ziemniaczane kotlety z sosem pieczarkowym i Dębacki przysmak przygotowane przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Radostowa,
- Tradycyjny ziemniaczano-mięsny bochenek przygotowany przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Nowej Huty,
- Rakowski kugiel i kartacze ziemniaczane przygotowały Panie ze Stowarzyszenia Aktywne Serca z Rakowa.
Ogromną popularnością osób odwiedzających wioskę cieszyła się tradycyjna świętokrzyska zupa – Zalewajka, która została przygotowana w kuchni polowej. Nie zabrakło amatorów przysmaku – Dzionia Rakowskiego, które można było skosztować na stoisku Ziemniaczanej Wioski Smaku.
W ramach działania projektowego zorganizowano różnorodne konkursy Ziemniaczanej Wioski Smaku, które oceniała Komisja Konkursowa w składzie:
Pan Jacek Kowalczyk – Przewodniczący Komisji Konkursowej,
Pan Arkadiusz Piecyk – Członek Komisji Konkursowej,
Pani Hanna Pacyga - Członek Komisji Konkursowej.
Pierwszymi konkursami, które zostały poddane ocenie komisji były konkursy pt. „Najpiękniejsze stoisko Ziemniaczanej Wioski Smaku” oraz konkurs pt. „Poemat lub przyśpiewka o ziemniaku”.
Celem pierwszego konkursu było wyłonienie najpiękniej udekorowanego stoiska wystawowego spośród prezentujących się w Ziemniaczanej Wiosce Smaku w dniu 25 września 2016 roku. Do rywalizacji o nagrody zgłosiły się 4 organizacje, które udekorowały stoiska w elementy kultury ludowej – nie zabrakło ręcznie wykonanych bibułkowych ozdób. Na stoiskach można było podziwiać wieńce dożynkowe, kompozycje z kwiatów, rękodzieło oraz najpiękniejsze okazy warzyw i owoców z przydomowych ogrodów. Po wnikliwej ocenie wyglądu i estetyki stoisk komisja wysłuchała i oceniła zgłoszone go konkursu poematy i przyśpiewki.
W konkursie na najpiękniejsze stoisko Komisja Konkursowa wyłoniła laureatów:
I miejsce oraz nagrodę – bon towarowy o wartości 400,00 zł zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Życin,
II miejsce oraz nagrodę – bon towarowy o wartości 300,00 zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Ociesęk,
III miejsce oraz nagrodę – bon towarowy o wartości 200,00 zł zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Szumska.
Wyróżnienie w postaci bonu towarowego o wartości 150,00 zł zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Barda.
Twórczym wyzwaniem był konkurs na „Poemat lub przyśpiewkę o ziemniaku”, którego laureatkami zostały:
I miejsce oraz nagrodę – bon towarowy o wartości 350,00 zł zdobyły Panie z KGW Ociesęki za przyśpiewkę o ziemniaku,
II miejsce oraz nagrodę – bon towarowy o wartości 200,00 zł zdobyły Panie z KGW Życiny za przyśpiewkę o ziemniaku,
III miejsce oraz nagrodę – bon towarowy o wartości 150,00 zł zdobyły Panie ze Stowarzyszenia Aktywne Serca w Rakowie za „Hymn na cześć Ziemniaka”
Wyróżnienie oraz nagrodę – bon towarowy o wartości 100,00 zł otrzymała Pani Barbara Lipka za „Poemat o Panu Ziemniaczku”.
Po zmaganiach artystycznych Komisja Konkursowa mogła przystąpić do oceny trzech konkursów kulinarnych. Pierwszym ocenianym konkursem kulinarnym był „Ziemniak w potrawach tradycyjnych”. Przedmiotem konkursu było przygotowanie tradycyjnej potrawy kulinarnej, której jednym z głównych składników był ziemniak. Na ogłoszony konkurs wpłynęło 8 zgłoszeń. Panie zgłaszające się do konkursu zaprezentowały różnorodne dania. W wyniku oceny Komisja wyłoniła najlepsze dania:
I miejsce oraz nagrodę – bon towarowy o wartości 300,00 zł przyznano Pani Jadwidze Zięcik za „Kapustę ziemniaczaną”.
II miejsce oraz nagrodę – bon towarowy o wartości 200,00 zł przyznano Pani Iwonie Tyrała za „Kotlety ziemniaczane”.
III miejsce oraz nagrodę – bon towarowy o wartości 150,00 zł przyznano Pani Halinie Talar za „Szpinakowe kopytka”.
Drugim ocenianym konkursem były „Domowe przetwory oparte na wieloletnich tradycjach” . Na konkurs wpłynęło 10 zgłoszeń. Przedmiotem konkursu była prezentacja samodzielnie wykonanych przetworów z owoców, warzyw, runa leśnego oraz wybór najlepszych przetworów wykonywanych w oparciu o wieloletnie tradycje. Każda z Pań biorąca udział w rywalizacji konkursowej przygotowała zestaw trzech własnych przetworów i zaprezentowała je na stanowisku konkursowym. Na stoisku konkursowym nie zabrakło dżemów w różnych smakach, kolorowych sałatek, domowych soków, grzybów w słoiczkach, powideł, domowych ketchupów i sosów. Komisja konkursowa miała bardzo trudne zadania ponieważ oceniała 30 różnorodnych przetworów.
W rywalizacji o najlepsze domowy przetwory Komisja Konkursowa wyłoniła następujące laureatki:
I miejsce oraz nagrodę – bon towarowy o wartości 300,00 zł otrzymała Pani Izabela Cedro za zestaw przetworów składający się z „Dżemu z borówki”, „Dżemu z bzu czarnego” i „Soku wieloowocowy BGW”.
II miejsce oraz nagrodę – bon towarowy o wartości 200,00 zł otrzymała Pani Elżbieta Gawędzka za zestaw przetworów składający się z: „Pomidorów w zalewie z ziołami”, „Powideł z dyni z cynamonem”, „Nuteli ze śliwek”.
III miejsce oraz nagrodę – bon towarowy o wartości 150,00 zł otrzymała Pani Anna Grabka za zestaw przetworów składający się z: „Dżemu z cukinii”, „Soku z aronii”, „Kolorowej sałatki”.
Trzecim konkursem kulinarnym był „Ziemniak na słodko”. Przedmiotem konkursu było przygotowanie potrawy kulinarnej „na słodko”, której jednym z głównych składników był ziemniak. Trudność przygotowania ziemniaka w wersji deserowej nie zniechęciła chętnych i do rywalizacji kulinarnej zgłosiło się 6 pań. Kunszt i walory estetyczne przygotowanych deserów z ziemniaka zrobiły niesamowite wrażenie na Komisji Konkursowej. Na stoisku znalazły się m.in. placuszki ziemniaczane z jabłkiem i cynamonem, oponki ziemniaczane, kluseczki ziemniaczane na słodko itp.
W konkursie „ziemniak na słodko” Komisja wyłoniła następujące laureatki:
I miejsce oraz nagrodę – bon towarowy o wartości 300,00 zł otrzymała Pani Bożena Zamczyk za „Mini torciki ziemniaczane”.
II miejsce oraz nagrodę – bon towarowy o wartości 200,00 zł otrzymała Pani Halina Talar za „Smakusie” .
III miejsce oraz nagrodę – bon towarowy o wartości 150,00 zł otrzymała Pani Lucyna Malinowska za „Pączki na parze z kisielem żurawinowym”.
W godzinach działania Ziemniaczaną Wioskę smaku odwiedziła bardzo duża liczba osób – każdy z uczestników wydarzenia mógł skosztować przygotowanych do degustacji dań z ziemniaka.
Na potrzeby organizacji Wioski zakupiono namiot – pawilon w których przeprowadzone zostały konkursy kulinarne, w namiocie udostępniona była również do oglądania wystawa fotograficzna uczestników konkursu fotograficznego pt. „Cztery żywioły Ziemi Rakowskiej”.
Serdecznie podziękowania za okazaną pomoc kierujemy do:
- Pań z lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich oraz Pań ze Stowarzyszenia Aktywne Serca w Rakowie za wysiłek włożony w przygotowanie dań do degustacji oraz obsługę stoisk Ziemniaczanej Wioski Smaku.
- Paniom – Halinie Rejnowicz oraz Małgorzacie Grosickiej za przygotowanie Zalewajki Świętokrzyskiej oraz Dzionia Rakowskiego.
- Strażakom Ochotniczych Straży Pożarnych z Ociesęk, Chańczy oraz z Rakowa, szczególne podziękowania kierujemy do Druhów: Janusza Juszczyka, Sylwestra Siwonia, Wojtka Grosickiego oraz Mariusza Otto za okazaną pomoc.
- Komendantowi OSP Łagów Panu Pawłowi Garstka za bezpłatne użyczenie kuchni polowej.
- Wychowankom Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Rembowie za okazaną pomoc w rozstawieniu namiotów pomocniczych wioski oraz Pani Annie Poniewierka – wychowawcy MOW Rembów.
- Pracownikom i stażystom Gminy Raków: Pani Agnieszce Rejnowicz, Pani Krystynie Jóźwik, Panu Dariuszowi Jóźwikowi, Pani Iwonie Skalskiej, Panu Janowi Oszczypała, Panu Mariuszowi Murzec, Pani Dorocie Kania, Pani Małgorzacie Biesiada, Pani Helenie Szwarc, Panu Longinowi Kaczmarczykowi.
Działania projektowe współfinansowane są przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć
(Autor fotografii – Paulina Szewczyk)
Paulina Szewczyk
Halina Łukasik
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.