Szanowni Państwo,
W związku z realizacją zadania inwestycyjnego pn. „Wzrost efektywności energetycznej w sektorze publicznym w Gminie Raków poprzez kompleksową termomodernizację budynku Urzędu Gminy" nastąpiła zmiana adresu Urzędu Gminy w Rakowie. Obecnie Urząd Gminy w Rakowie mieści się przy ul. Jana Sienieńskiego 20, 26-035 Raków. Urząd Stanu Cywilnego, Ewidencja Ludności, Dowody osobiste - mieszczą się przy ul. Ogrodowej 1, 26-035 Raków. Aktualne dane teleadresowe: Urząd Gminy w Rakowie - stanowiska pracy - telefony

 01
 
W gminie Raków na stałe do kalendarza imprez wpisało się święto pieczonego ziemniaka, które rokrocznie odbywa się w przedostatnią niedzielę września w Dębnie. Podczas wydarzenia podtrzymywane są lokalne zwyczaje, które dają społeczeństwu możliwość pielęgnowania tradycji, poczucie przynależności i tożsamości z gminą i regionem.
 
Atrakcją tegorocznego wydarzenia była Wioska Produktu Lokalnego utworzona w ramach realizacji operacji pt. „Ziemniak z tradycją – utworzenie Wioski Produktu Lokalnego podczas uroczystości religijno – obyczajowej pn. „W dzień Św. Tekli ziemniaki będziem piekli” w Dębnie.
 
Uroczystego otwarcia wioski dokonała Pani Alina Siwonia – Wójt Gminy Raków wraz z Panem Piotrem Żołądkiem.
Jednym z  wydarzeń odbywających się w Wiosce Produktu Lokalnego był występ Zespołu Pieśni i Tańca  – Leśnianie, którzy promując piękno naszego regionu zaprezentował różnorodne przyśpiewki związane z pracami polowymi, uprawą ziemniaka  i życiem na wsi.
 
Atrakcją Wioski Produktu Lokalnego była możliwość degustacji potraw. Na przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich stoiskach serwowane były  najlepsze wiejskie potrawy oraz specjalnie przygotowane  przysmaki z ziemniaka m.in. pączki ziemniaczane,  knedle ze śliwkami, szagówki na słodko i z boczkiem, byczki bardzkie i wiele innych.
 
Dodatkową atrakcją dla wszystkich odwiedzających wioskę produktu była degustacja tradycyjnej zupy świętokrzyskiej - zalewajki. Zupa została przygotowana w kuchni polowej przez Koło Gospodyń Wiejskich z Nowej Huty.
 
Działania Wioski Produktu Lokalnego opierają się również na zorganizowaniu dla osób chętnych konkursów: kulinarnych, artystycznych i wiedzy, których głównym bohaterem był ziemniak.  
 
Zorganizowany został Konkurs Kulinarny pn. „Vivat ziemniak”, którego celem było wykonanie dania z ziemniaka. Do konkursu mogły się zgłosić wszelkie osoby zainteresowane. Następnie podczas uroczystości należało zaprezentować przygotowane danie komisji konkursowej, która w składzie:
Przewodnicza komisji -  Pani Małgorzata Stanioch,
Członek komisji – Pan Piotr Żołądek,
Członek komisji -  Pan Ireneusz Kwiecjasz
dokonała oceny potraw.
W ocenie komisji
I miejsce i  bon wartości 400,00 zł wygrała Pani Teresa Antecka z Ociesęk, z potrawą pn. Ziemniaczane kotlety nadziewane szpinakiem,
II miejsce  i bon o wartości 300,00 zł wygrała Pani Halina Talar z Rakowa, z potrawą pn. Rolada ziemniaczana z grzybami,
III miejsce  i bon o wartości 200,00 zł wygrała Pani Agnieszka Litwin, z potrawą  Knedle ziemniaczane  z jabłkiem.
 
Kolejnym konkursem, skierowanym jedynie do Kół Gospodyń Wiejskich, zgromadzonych w Wiosce Produktu Lokalnego, był konkurs na Najciekawsze Stoisko Promocyjne. Ocenie podlegało ogólne wrażenie, estetyka i aranżacja przestrzeni drewnianego domku. Komisja konkursowa w składzie:
Przewodniczy komisji -  Pan Jacek Kowalczyk,
Członek komisji – Pani Magdalena Kędzierska,
Członek komisji -  Pan Grzegorz Gałuszka,
dokonali oceny stoisk i przyznali następujące miejsca uhonorowane kartami upominkowymi/bonami:
I miejsce i bon wartości 350,00 zł otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Nowej Huty,
II miejsce i bon wartości 250,00 zł otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Ociesęk,
III miejsce i bon wartości 150,00 zł otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Szumska.
Konkurs przewidywał wręczenie 7 wyróżnień w postaci bonów o wartości 70,00 zł dla:
Stowarzyszenie Aktywne Serca z Rakowa,
Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Wąkopnej,
Koła Gospodyń Wiejskich  z Barda,
Koła Gospodyń Wiejskich z Celin,
Koła Gospodyń Wiejskich z Mędrowa i Drogowli,
Koła Gospodyń Wiejskich z Radostowa,
Stoisko Stanisława Malanowicza – prezentujące Rakowska Gęś Pieczoną oraz Dzionie.
 
Konkursy artystyczne skierowane były do dwóch grup wiekowych dorosłych – ziemniaczana rzeźba oraz do dzieci - ziemniaczane pająki.  
 
W konkursie dla osób dorosłych na najciekawszą ziemniaczaną rzeźbę komisja konkursowa postanowiła wręczyć następujące nagrody:
I miejsce i bon wartości 150,00 zł za rzeźbę z ziemniaka przedstawiającą Słonia otrzymał Pan Edward Sławski,
II miejsce i bon wartości 100,00 zł za rzeźbę przedstawiającą Bociana  otrzymała Pani Emilia Jaroś,
III miejsce i bon wartości 50,00 zł za rzeźbę przedstawiającą Babcię otrzymała Pani Maryla Wojtyła.
 
Konkursu dla dzieci na pająka z ziemniaka cieszył się zainteresowaniem ze strony dzieci i młodzieży. Uczestnicy chętnie rzeźbili i tworzyli zmyślne pająki przy pomocy wykałaczek.
Komisja konkursowa postanowiła uhonorować:
I miejscem i bonem wartości 100,00 zł Zuzannę Masternak,
II miejsce i bon wartości 70,00 zł otrzymała Julia Skalska,
III miejsce i bon wartości 50,00 zł otrzymała Kamila Kania.
Ze względu na duże zainteresowanie komisja przyznała pozostałym uczestnikom - 17 wyróżnień
w postaci kart podarunkowych/bonów w wysokości 20,00 zł.
 
Konkurs na ułożenie piramidy z ziemniaka przy pomocy wykałaczek i ziemniaków skupił mamy z dziećmi, rodziny oraz osoby indywidualne.  W tej zabawie konkursowej  również przewidziano nagrody w postaci kart podarunkowych:
I miejsce  i bon wartości 150,00zł, otrzymała Dominika Perlik,
II miejsce i bon wartości 100,00 zł otrzymała Katarzyna Mazur,
III miejsce i bon wartości 70,00 zł otrzymała Beata Kudłacz,
IV miejsce  i bon wartości 50,00 zł otrzymała Anna Nowocień,
 
"Jaki region taka nazwa" to tytuł kolejnego konkursu, w którym przewidziano nagrody w formie kart podarunkowych/bonów. Najlepszą znajomością nazw ziemniaków wykazały się następujące osoby:
 I miejsce i bon  wartości 100,00 zł  otrzymała Anna Wojsa,
 II miejsce i bon wartości  70,00 zł otrzymała Justyna Kania
 III miejsce i bon wartości 50,00 zł otrzymała  Marlena Kudłacz
 
Kolejną formą promocji produktu lokalnego była wydrukowana ulotka promocyjna, zawierającą opis  wykonania tradycyjnych dań, które można  było degustować w Wiosce Produktu Lokalnego.  
Słodki finał - był elementem wieńczącym działania realizowane w Wiosce Produktu lokalnego. Dla wszystkich uczestników działań przewidziano słodki poczęstunek w formie tortu
- w kolorystyce związanej z produktem lokalnym - ziemniakiem.
 
Paulina Szewczyk
 
logo