14 września br. na Dożynkach Wojewódzkich w Busku Zdroju Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Hucie – Koźlu reprezentowało Starostwo Powiatowe w Kielcach. Panie przygotowały wielki gar „barszczu na zacynce”, która to potrawa w roku bieżącym zdobyła I miejsce w VII Powiatowym Konkursie na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę Powiatu Kieleckiego oraz I nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – „Smaki Regionów”. Przygotowały też ciasta, nalewki i wiele, wiele smakowitości. Do Koła należał też projekt i wykonanie wystroju stoiska Starostwa. Paniom dzielnie pomagali Radni naszej Gminy z Panem Przewodniczącym Jerzym Nowakiem na czele. Barszcz, pyszne ciasta i inne potrawy bardzo smakowały uczestnikom dożynek a przy stoisku kłębił się tłum, chcących skosztować naszych specjałów. Również wystrój stoiska znalazł uznanie w oczach jury i zostało ono wyróżnione spośród innych stoisk powiatowych. Wielobarwny tłum, piękne dożynkowe wieńce i wspaniała pogoda dostarczyły Paniom niezapomnianych przeżyć a reprezentowanie Starostwa było dużym zaszczytem.
Miłym akcentem zakończyło się rozdanie nagród w konkursie na „Najlepsze gospodarstwo ekologiczne” w kategorii Ekologia – środowisko. Pierwsze miejsce zajęli państwo Grażyna i Kazimierz Karwatowie z Mędrowa, którzy otrzymali okazały puchar.