Slajd1

W miesiącu lipcu Gminne Towarzystwo Sportowe w Rakowie rozpoczęło realizację kolejnego działania dofinansowanego ze środków Województwa Świętokrzyskiego, tym razem rozpoczęliśmy realizację międzypokoleniowych działań kulinarnych, których celem była wzajemna edukacja regionalna, wymiana doświadczeń i integracja – młodszego pokolenia ze starszym.

W ramach podjętych działań młodsi uczestnicy projektu, mieli za zadanie odszukać (przy pomocy wywiadów i rozmów z najbliższymi członkami rodzin) dawne receptury na dania związane z ziemią rakowską i regionem świętokrzyskim.

Po zebraniu informacji przystąpiliśmy do pracy i wspólnych działań kulinarnych. Podczas pierwszych spotkań uczestnicy mogli wspólnie przygotować pod kierunkiem pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Szumsku znane i rozsławione w regionie pączki ziemniaczane. Podczas wspólnej pracy i rozmów z uczestnicy mogli dowiedzieć się jak dawniej wyglądała regionalna kuchnia, z czego przygotowywano potrawy, jak pozyskiwano składniki i jak ówczesne gospodynie musiały być kreatywne i pomysłowe w przygotowywaniu dań zgodnie z upływającymi porami roku.

Podczas warsztatów uczestnicy mogli przygotować pod okiem specjalistek tradycyjny przysmak ziemi rakowskiej – przepyszne pączki, które są rozsławione na terenie województwa świętokrzyskiego. Uczestnicy działań począwszy od wyrobienia ciasta, poprzez formowanie pączków i smażenie mogli obserwować i aktywnie uczestniczyć w procesie powstawania dania. Największą radość oczywiście sprawiało smakowanie i zjadanie przygotowanych pączków.

Kolejnym działaniem projektu były warsztaty przygotowywania tradycyjnej zalewajki oraz pampuchów z sosami owocowymi. Działanie realizowane było we współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich Ociesanki oraz Klubem Seniora w Ociesękach. Podczas warsztatów uczestnicy pod okiem pań mogli przygotować tradycyjną zupę regionu świętokrzyskiego – zalewajkę. Podczas warsztatów dzieci uczyły się jakie są składniki i poszczególne etapy przygotowania dania. Podczas kolejnych działań kulinarnych uczestnicy przygotowywali danie, którego dawny smak starsi mieszkańcy pamiętają do dziś – pampuchy z sosem malinowym. Praca nad daniem również była niezwykle ciekawa, a uczestnicy chętnie służyli pomocą i wsparciem podczas wykonywania drożdżowych kulek. Parowanie ciasta oraz przygotowanie sosu malinowego również było wyczekiwanym przez uczestników etapem działania. Najprzyjemniejszą czynnością podsumowująca działania było zjadanie przygotowywanych pyszności.

Podczas kolejnych spotkań w kuchni uczestnicy projektu mogli przygotować pierogi. Działanie realizowano we współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich w Rakowie i Klubami Seniora w Rakowie. Dziania kulinarne przy pierożkach były niesamowitą synergią obu grup wiekowych. Wspólne przygotowywanie farszu, wałkowanie i lepienie pierożków na różne sposoby – zawiane, przyciskane widelcem czy sklejane szczypaniem było niesamowitą frajdą dla dzieci i młodzieży – dla niektórych z nich były to pierwsze zmagania podejmowane w kuchni. Po zakończonym gotowaniu dzieci i młodzież wspólnie z seniorami przystąpili do degustacji przygotowanego dania.

Mamy nadzieję, że kolejne warsztaty kulinarne z daniami ziemi rakowskiej i regionu świętokrzyskiego również będą cieszyły się dużym zainteresowaniem. Zapraszamy już dziś.
Działania projektu będą trwały do końca października 2022 r.

Serdeczne podziękowanie kieruję do wszystkich pań z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Ociesęk, Szumska i Rakowa za włączenie się do działań warsztatowych, podziękowania kieruję również do osób prowadzących Kluby Seniora w Ociesękach i Rakowie za współpracę nad realizacją działań kulinarnych.

Paulina Szewczyk

Budowa sieci wodociągowej w miejscowości Rakówka i części miejscowości Pułaczów

Grafika. Po lewej stronie u góry flaga biało-czerwona, po prawej stronie godło Polski - biały orzeł w koronie na czerwonym tle, poniżej napis "Dofinansowano ze środków Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych"

DOFINANSOWANIE 3 500 000 zł
CAŁKOWITA WARTOŚĆ INWESTYCJI 4 247 670,38 zł

Pracownia edukacji ekologiczno-przyrodniczej w szkole podstawowej w Gminie Raków

Zadanie dofinansowane ze środków WFOŚiGW w Kielcach w wysokości 17 512,00 zł

Zakup i montaż instalacji fotowoltaicznej w budynku Straży Pożarnej w Szumsku

Zadanie dofinansowanie ze środków WFOŚiGW w Kielcach w wysokości 22 500,00 złotych

 

ROZBUDOWA SIECI WODOCIĄGOWO- KANALIZACYJNEJ W REJONIE ULICY ŁAGOWSKIEJ W MIEJSCOWOŚCI RAKÓW

Grafika. Po lewej stronie u góry flaga biało-czerwona, po prawej stronie godło Polski - biały orzeł w koronie na czerwonym tle, poniżej napis "Dofinansowano ze środków Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych"

DOFINANSOWANIE 807 670,85 zł
CAŁKOWITA WARTOŚĆ INWESTYCJI 807 670,85 zł

Pracownia edukacyjna w szkole podstawowej-Czyste powietrze,woda,gleba oraz odnawialne źródła energii

Zadanie dofinansowane ze środków WFOŚiGW w Kielcach w wysokości 20 479,76 zł w ramach PROGRAMU DLA GMIN WOJEWÓDZTWA ŚWIĘTOKRZYSKIEGO pn. PRACOWNIA EDUKACYJNA W SZKOLE PODSTAWOWEJ” - Czyste powietrze, woda, gleba oraz odnawialne źródła energii.

Szkolne Pracownie Informatyczne Województwa Świętokrzyskiego

e swietokrzyskie riijst

  

XIV EUROPEJSKI TYDZIEŃ SPORTU dla WSZYSTKICH

baner STMiG 2021 2126x827

logo KFSdW STMIG R

  

Unieszkodliwianie wyrobów azbestowych z terenu gminy Raków

nfosgw         wfosgw

Zadanie w 2022 roku zostało dofinansowane ze środków:
Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Kielcach – kwota dotacji 21 245,50zł tj. 50% kosztów kwalifikowanych zadania.
Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie – kwota dotacji 21 245,50 zł tj. 50% kosztów kwalifikowanych zadania.