Zgodnie z art. 173 Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że serwis Gminy Raków korzysta z plików "cookies". Użytkownik serwisu może zmienić w swojej przeglądarce internetowej ustawienia "cookies" tak, aby pliki te nie były używane. Brak zmiany ustawień przeglądarki będzie świadomym aktem woli i akcetpacji plików "cookies" pochodzących z niniejszego serwisu. Akceptuję warunki
 
A+ A A-

KGW "Kalinki" z Brzozowej zwycięzcą Konkursu „Smaki Gęsiny” – KGW Życinianki na II miejscu

  • Kategoria: Aktualności
  • Dominika Grzejszczyk
  • Odsłony: 372

IMG 8528

Z inicjatywy Pana Piotra Żołądka – członka Zarządu Województwa Świętokrzyskiego w niedzielę 12 listopada odbył się w Gimnazjum im. Jana Pawła II w Rakowie „Wojewódzki konkurs na potrawę z gęsi kieleckiej - Smaki Gęsiny" skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich Województwa Świętokrzyskiego. Uroczystość swoją obecnością zaszczycili: Pan Czesław Siekierski – Poseł do Parlamentu Europejskiego i Przewodniczący Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Pan Zdzisław Pniewski – Wiceprezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej i Prezes Zarządu LGD Białe Ługi, Pan Sławomir Neugebauer – dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego oraz Pan Maciej Giermasiński – Kierownik w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego. Gościli u nas również Pan Bogusław Włodarczyk – Starosta Opatowski, Pan Michał Godowski – Starosta Kielecki, Pan Zbigniew Kierkowski – Starosta Pińczowski, Pan Ryszard Barna – Wicestarosta Pińczowski, Pani Marzena Bernat – Wójt Gminy Brody i Pan Mirosław Walasek – Wójt Gminy Michałów. Na wydarzenie przybyli również dyrektorzy szkół z Gminy Raków, księża, lokalni przedsiębiorcy oraz media.

Do zmagań przystąpiło 13 grup gospodyń, po jednym z każdego powiatu. 3-osobowe zespoły zostały wyłonione z nadesłanych wraz z przepisami formularzy zgłoszeniowych. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować jedną potrawę, która musiała zawierać minimum jeden produkt regionalny naszego województwa, znajdujący się na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zastaw podstawowych produktów, które były niezbędne do przyrządzenia dania w tym 2 sztuki certyfikowanej gęsi kieleckiej, Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały od organizatora konkursu, tj. Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego. Reszta zależała już od kreatywności i umiejętności uczestników w zakresie kuchni polskiej.

Wydarzenie rozpoczęła Wójt Gminy Raków – Pani Alina Siwonia powitaniem wszystkich przybyłych gości i dokonała otwarcia konkursu. W swoim wystąpieniu podkreśliła rolę kultywowania tradycji i dbania o lokalne dziedzictwo w pielęgnowaniu regionalnej tożsamości. Świętokrzyskim zwyczajem, kultywowanym szczególnie w Rakowie i Chmielniku, spożywało się hodowlane gęsi w okolicy dnia Świętego Marcina – zwyczaj ten chce się przywrócić właśnie poprzez ten Konkurs Kulinarny. Pani Wójt przedstawiła następnie Koła Gospodyń Wiejskich, które brały udział w konkursie, a były to:

  • KGW „Żabieckie Powiślanki" reprezentujące Starostwo Powiatowe w Busku Zdroju z potrawą „Gęś pieczona z jabłkami obłożona Gałami Żabieckimi"';
  • KGW „Kortniczanki" ze Starostwa Powiatowego w Jędrzejowie z daniem „Gęś na kapuście kiszonej z ziemniakami";
  • KGW Ciuślice występujące w imieniu Starostwa Powiatowego w Kazimierzy Wielkiej z „Gęsią pieczoną nadziewaną podrobami i śliwkami suszonymi";
  • KGW „Życinianki" reprezentujące Starostwo Powiatowe w Kielcach z daniem „Gęś faszerowana cielęciną, bakaliami i jabłkami podana na kopytkach i modrej kapuście";
  • KGW „Rogowianki" ze Starostwa Powiatowego w Końskich z „Gulaszem z gęsi z kaszą gryczaną";
  • KGW „Kalinki" będące przedstawicielem Starostwa Powiatowego w Opatowie z „Gąską w opatowskim wydaniu";
  • KGW z Jędrzejowowa (Gmina Bodzechów) występujące w imieniu Starostwa Powiatowego w Ostrowcu Świętokrzyskim z daniem „Gęś bodzechowska po jędrzejowsku w cydrze";
  • KGW z Zagajowa reprezentujące Starostwo Powiatowe w Pińczowie z potrawą „Maślana gęś z kaszą i grzybami";
  • KGW Dwikozy ze Starostwa Powiatowego w Sandomierzu z „Gęsią po sandomiersku";
  • KGW za Skarżyska Kościelnego występujące w imieniu Starostwa Powiatowego w Skarżysku-Kamiennej z daniem „Gęś w miodzie z cebulą";
  • KGW „Ale Babki" z miejscowości Styków ze Starostwa Powiatowego w Starachowicach z „Gęsią nadziewaną owocami";
  • KGW z Wilkowej będące reprezentantem Starostwa Powiatowego w Staszowie z potrawą „Rolada Gęsi z grzybami i konfiturą z jarzębiny";
  • KGW „Skorkowianki" ze Starostwo Powiatowego we Włoszczowie z „Gąską gryczowianką".

Następnie zabrał głos Pan Piotr Żołądek – członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego. Mówił o szacunku dla tradycji i istotności współpracy między samorządami różnych szczebli, dzięki której są możliwe takie przedsięwzięcia.
Publiczność mogła zobaczyć pełen kunszt kucharski wszystkich zespołów, gdyż ostatnie prace i dekoracja potraw odbywały się już podczas finału. W oczekiwaniu na degustację tych wspaniałych dzieł kulinarnych można było spróbować gęsich żołądków przygotowana przez Gimnazjum im. Jana Pawła II w Rakowie, barszczu na gąskach przyrządzonego przez Stowarzyszenie Aktywne Serca i pierogów z gąskami zrobionych przez Szkołę Podstawową w Ociesękach. Konsumowaniu towarzyszyły wstępy regionalnych zespołów ludowych: Rakowskich Fijołecków pod kierownictwem Pani Magdaleny Wojsy i ze wsparciem Pani Justyny Piotrowicz z zespołem muzycznym, „Życinianek" z przygrywającym im Panem Mariuszem Panasem, Chóru Chorał pod kierownictwem Pana Adama Barabasza oraz gościnnych zespołów: KGW „Kalinki" w towarzystwie Kapeli Rodzinnej MORKI, Zespołu Pieśni i Tańca „Wincentowianie" i Kapeli Łysogórskiej. W tym też czasie Świętokrzyskie Centrum Onkologii promowało profilaktykę raka piersi i raka szyjki macicy, udzielając informacji w zakresie badań profilaktycznych oraz udostępniając materiały edukacyjne. Natomiast reprezentanci Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa rozpowszechniali Biuletyn Informacyjny i reklamowali „Szlak Dobrego Smaku".

Potrawy konkursowe oceniała komisja złożona z: Pana Macieja Giermasińskiego – reprezentującego Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Pana Kazimierza Karwata – występującego w imieniu Urzędu Gminy w Rakowie, Pani Agnieszki Łodej – reprezentującej Świętokrzyską Izbę Rolniczą, Pani Krystyny Banaś – przedstawicielki Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego oraz Pani Gabrieli Król – Prezes Stowarzyszenia „Gęś kielecka z tradycjami", będącej jednocześnie Przewodniczącą Komisji. Jurorzy oceniali potrawy nie tylko na podstawie walorów smakowych, zapachowych i estetycznych, ale również pod względem zgodności z regulaminem i tematem, ich związkiem z regionem, zastosowaniem produktów tradycyjnych regionu świętokrzyskiego oraz pomysłowości i oryginalności.

Wszystkie potrawy reprezentowały wysoki poziom i było nie lada wyzwaniem wybranie najlepszego dania. Miejsca na podium różniło jedynie 0,5 lub 1 punkt. Decyzję Komisji odczytała Pani Gabriela Król, a nagrody i dyplomy wręczali: Pani Alina Siwonia – Wójt Gminy Raków, Pan Czesław Siekierski – Poseł do Parlamentu Europejskiego, Pan Piotr Żołądek – członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego, Pan Zdzisław Pniewski – Wiceprezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej i Prezes Zarządu LGD Białe Ługi oraz Pan Maciej Giermasiński – Kierownik w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego. Główne nagrody sfinansował Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego. LGD Białe Ługi również zasponsorowały wyjątkowe prezenty dla każdego KGW biorącego udział w konkursie. Dodatkowe upominki (do wysokości 300 zł) ufundowała Świętokrzyska Izba Rolnicza, a od Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego każdy uczestnik konkursu otrzymał na pamiątkę publikację „Potrawy tradycyjne z regionu Gór Świętokrzyskich". Werdyktem Komisji I miejsce zajęło KGW "Kalinki" z Brzozowej, II miejsce należało do KGW Życiny, a III miejsce przypadło KGW Korytnica. Pozostałe grupy konkursowe otrzymały wyróżnienia.

Następnie odbyło się symboliczne przekazanie strojów ludowych z realizacji projektu Szata nie zdobi, ale utożsamia – uszycie strojów ludowych dla Koła Gospodyń Wiejskich dla KGW „Życinianki" przez Pana Piotra Żołądka w imieniu Pana Adama Jarubasa - Marszałka Województwa Świętokrzyskiego. Koło Gospodyń Wiejskich podziękowało wierszem własnego autorstwa oraz pięknymi kwiatami.

Serdecznie podziękowania należą się koordynatorom wydarzenia: Pani Małgorzacie Sachurskiej – inspektor w Departamencie Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska, Pani Agnieszce Durlej – Główny Specjalista w Oddziale Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego, Pani Halinie Łukasik i Pani Paulinie Szewczyk z GTS Raków, jak również autorom poczęstunków: członkiniom Stowarzyszenia Aktywne Serca, pracownikom Szkoły Podstawowej w Ociesękach i Gimnazjum im. Jana Pawła II w Rakowie oraz zespołom muzycznym: Pani Magdalenie Wojsie z Rakowskimi Fijołeckami, Chórowi Chorał, KGW „Życinianki", KGW „Kalinki", Zespołowi Pieśni i Tańca „Wincentowianie" i Kapeli Łysogórskiej.

Serdecznie gratulujemy wszystkim Kołom Gospodyń Wiejskich!

Dominika Grzejszczyk

  1. BIP
  2. e-Urząd

program rewitalizacji gminy rakow

 450 lecie lokacji Rakowa 200 

oze pixabay CC0 logo 250

projekt dziedzictwo kultura i przyroda

Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego gminy Raków - online

mpzp rakow gugik

Film promujący Raków

 film promujacy Raków

500 plus 500

przewodnik po gminie rakow
green velo
 
przekierowanie na stronę Rządowego Centrum Bezpieczeństwa
 
Obrona Cywilna Kraju
obrona cywilna kraju logo
 
log wfosigw PGN

 Wysokość dofinansowania: 80% kosztów kwalifikowanych.

Unieszkodliwianie wyrobów zawierających azbest z terenu gminy Raków
  wfosigw        nfosigw m
Zadanie dofinansowane ze środków WFOŚiGW w Kielcach w wysokości 6 361,74 zł
oraz  z NFOŚiGW w Warszawie w wysokości 9 088,20 zł
"Pracownia edukacji ekologiczno-przyrodniczej w szkole podstawowej w Gminie Raków"
log wfosigw PGN

Zadanie dofinansowane ze środków WFOŚiGW w Kielcach w wysokości 17 512,00 zł

 
comenius
Rakowskie Aktualności Kwartalne
rakowskie aktualnosci kwartalne
Kalejdoskop kultury
rakowskie aktualnosci kwartalne

Banner STMiG2017

Segregujmy odpady
(zasady segregacji)
smieci m